Tuningul auto - ultimul "strigăt" al modei

By Craiova-Lion on 20:09

Filed Under:


Dacă eşti nemulţumit de farurile autoturismului, de jante sau de oglinzile retrovizoare, dacă maşina ta e aproape perfectă, doar că ar mai avea nevoie de un mic retuş, atunci poţi deveni cu siguranţă clientul unei firme de tuning. Tuningul auto se referă la designul interior şi exterior al unei maşini, devenind o dovadă a respectului de sine. În România, tuningul auto este un domeniu relativ nou, iar majoritatea firmelor care se ocupă şi de modificarea motoarelor se află în Bucureşti. Născute din pasiune pentru automobil, firmele de tuning îşi propun să transmită coerent un concept, sau o idee prin care promovează identitatea proprietarului.
Gama de produse este pusa în valoare prin elementele de design care personalizează şi îmbunătăţesc profilul maşinii, dar şi de elementele de performanţă care cresc randamentul autoturismului.
Vreau masină “tare”
Cei mai extravaganţi conducători auto pot alege culori, desene, motive sau tot felul de alte simboluri care le transformă maşina într-un obiect personalizat. De la cele mai vechi modele, “îmbrăcate în haine noi”, care defilează pe străzile oraşelor la parade sau prezentări, şi până la noile creaţii ale constructorilor mondiali, orice autoturism poate fi adaptat în funcţie de solicitările clientului.
Firmele de tuning redeseneaza orice element al maşinii: scaunele, volanul, schimbătorul de viteze, ceasurile de bord, spoilerele, eleronul, jantele, tobele de eşapament sau cipul computerului de bord, întregul sistem audio. Orice piesă modificată necesită multă muncă, răbdare, îndemânare dar şi imaginaţie. În Occident, oferta de produse de tuning este impresionantă. Sute de mii de accesorii, de la cel mai mic şurub care are o altă tăietură sau o altă culoare decât cea propusă de producători, şi până la piese de mari dimensiuni care pot schimba performanţa maşinii. La noi, unii tineri cumpără o maşina nouă la care îi pot face o mulţime de modificări. Nu există piesă din fabricarea standard a autoturismului, căreia să nu-i corespundă zeci de varinte tuning. Imaginaţia, dorinţa de a crea tot timpul ceva nou şi inedit sunt extrem de importante. Se poate vorbi de fapt despre o modă auto, în care tendinţele se schimbă în permanenţă, iar creatorii propun modele din ce în ce mai extravagante. Piaţa serviciilor de tuning auto se află în plină dezvoltare în Romania, toţi cei implicaţi direct în acest tip de afaceri fiind în aşteptarea boom-ului, şi asta pentru că numărul celor interesaţi de opţionalele la maşini a crescut foarte mult în ultimul an.
Sunet, lumină, culoare
De la livrări de accesorii şi componente de tuning optic şi audio până la montajul acestora, totul se realizează într-un centru de tuning, iar tarifele sunt extrem de variate. O bară montată costă în jur de 100 de euro, un set de praguri, aproximativ 150 de RON. La nivel de motoare, acestea intervin de obicei doar pentru aspecte minore şi doar la nivel de filtre de aer, bujii pentru admisie şi tobe sport la evacuare. Exteriorul maşinii este cuvântul de ordine: elemente de caroserie, din fibră de sticlă, produse uneori chiar de atelierele de tuning, montarea de sisteme de lumini sub maşini sau în interior, folii colante cu tot felul de desene şi alte accesorii de interior, aduse din străinătate.
Startul s-a dat în Capitală
Domeniul nu este reprezentat doar de firmele specializate pe tuning, ci şi de o serie de firme care vând piese auto, comercializează produse de tuning sau chiar persoane independente care lucrează ca agenţi ce vând produse de tuning.

Zonele urbane constituie piaţa cea mai profitabilă,datorită numărului mare de maşini, situaţiei financiare a locuitorilor, precum şi datorită accesului la informaţiie şi posibilităţilor de documentare. Ca pentru orice activitate nouă, şi în cazul tuning-ului trebuie creat gustul clienţilor. Numărul firmelor româneşti producătore de elemente de tuning era la început foarte redus. Majoritatea comercializau produse din import al căror preţ era de multe ori inaccesibil pentru posesorii de autoturisme. Situaţia s-a schimbat în prezent, toţi cei care activează în domeniu considerând că se poate vorbi despre o creştere sigură a pieţei odată cu familiarizarea clienţilor cu acest tip de servicii. Pentru serviciile de tuning auto, Bucureştiul a dat startul, la fel ca în mai toate domeniile. Datorită concentrării de capital, şi posibilitatea de a dezvolta domenii mai noi este mult mai prezentă. Tuningul auto, o activitate complet nouă pentru România Prima impresie este că aşa ceva nu îşi pot permite decât cei cu bani. Nu e adevărat. Tot ce stă la baza tuningului auto este bunul gust. Fiecare dintre noi putem face mici modificări la maşina personală. Aici intervine bunul gust al fiecăruia.

0 comentarii for this post

Trimiteți un comentariu

Va RUGAM folositi un limbaj decent !!!

Publicitate