Inspectia anvelopelor

By Craiova-Lion on 23:32

Filed Under:

Presiunea anvelopelor are un rol esential in ceea ce priveste performantele acestora din punct de vedere al sigurantei si duratei de viata. O presiune prea ridicata sau una prea scazuta pot diminua capacitatea de a avea o aderenta corespunzatoare. De asemenea, anvelopa va inregistra o uzura excesiva si asimetrica, iar manevrabilitatea va avea de suferit.

Expertii recomanda ca, pe timp de vara, sa efectuam o inspectie a anvelopelor cel putin o data pe luna, mai ales ca aceste verificari de rutina pot conduce la economisirea de combustibil si reducerea gazelor de esapament. Iata ce trebui sa luati in calcul cand verificati presiunea: efectuati aceasta operatiune numai cand anvelopele sunt reci, dupa ce autoturismul a stationat cel putin trei ore; presiunea recomandata este inscriptionata pe axul usii, in torpedou, pe marginea usii soferului sau pe capacul rezervorului de benzina; de asemenea, aceasta caracteristica o puteti gasi si in manualul autovehiculului.

Uzura inegala
Verificati anvelopele cu atentie sporita pentru a observa daca sunt infipte cioburi de sticle, cuie sau oricare alte corpuri straine ar putea cauza pierderi de aer. O uzura inegala poate fi dovada ca anvelopele nu sunt umflate corespunzator, ca rotile nu sunt echilibrate corect ori ca exista nereguli la sistemul de suspensie.
O solutie pentru uzura inegala este folosirea anvelopelor prin rotatie. Astfel, durata de viata va creste, iar practica de rotatie se recomanda a fi efectuata la fiecare 10.000 de km, conform manualului masinii. Pe timp de vara, in conditii de temperaturi ridicate, o anvelopa pierde mai mult aer din cauza dilatarii porilor.
Inainte si dupa o deplasare pe autostrada reglati intotdeauna presiunea anvelopelor. Deplasarea pe distante mari si la viteze ridicate conduce la o acumulare de caldura, care poate determina o deformare semnificativa a anvelopei. De asemenea, in cazul in care veti rula pe un drum cu suprafete dure, neuniforme sau deteriorate verificati la final starea anvelopelor.

Cum se masoara presiunea?
Presiunea se masoara in „psi” sau „bar” si variaza in functie de temperatura anvelopelor. In mod normal, intre o anvelopa nerulata si una care a parcurs doi kilometri este o diferenta de 0.2 bar. Anvelopele pierd oricum din presiune atunci cand sunt rulate.

0 comentarii for this post

Trimiteți un comentariu

Va RUGAM folositi un limbaj decent !!!

Publicitate