Cum pregatim bateria pentru iarna?

By Craiova-Lion on 23:23

Filed Under:

In perspectiva sezonului rece, una dintre temele importante o reprezinta pregatirea acumulatorului. Dupa un sezon estival torid, in care o buna parte din lichidul din acumulator se poate evapora, specialistii recomanda o verificare temeinica in atelierele specializate.
Evaporarea corelata cu praful din atmosfera poate produce o materie vascoasa care obtureaza orificiile de aerisire a bateriei. Reglarea incorecta a releului de incarcare a acumulatorului poate conduce la suprasolicitarea sau supraincarcarea acestuia.

Cum verificam bateria?
Pentru o concluzie cat mai exacta, specialistii indeamna sa verificati orificiile de aerisire de la dopurile bateriei si stergerea acestora pentru a nu permite obturarea. De asemenea, verificarea nivelului electrolitului din acumulator este esentiala, iar in cazul in care acesta este insuficient, se va completa cu apa distilata.
In stare de repaus, bateria trebuie sa aiba o tensiune constanta de 12.5V, iar in timpul rularii aceasta sa nu depaseasca 14.2V. Altfel, pot aparea situatii neplacute de genul: motorul nu porneste, sau, mai rau, sa explodeze acumulatorul.
Daca sunteti in necunostinta de cauza, puteti consulta certificatul de garantie al bateriei, care contine o serie de informatii de baza privind conditiile de exploatare si intretinere.

Cand inlocuim bateria?
Cum in sezonul rece acumulatorul este solicitat aproape triplu fata de restul anului, este recomandat sa verificati starea acestuia intr-un atelier specializat pentru a evita neplacerile ulterioare.
In cazul in care bateria are o vechime de peste trei ani, timp in care a fost solicitata excesiv, se recomanda inlocuirea acesteia inainte de startul iernii. Conform Hotararii de Guvern 1057/2001, persoanele care achizitioneaza un acumulator nou au obligatia predarii unuia uzat sau sa achite 10% din contravaloarea celui nou.
Pe timp de iarna, sfatul specialistilor este de a menaja cat mai mult posibil acumulatorul. Evitati folosirea simultana a climatizarii (viteza maxima), instalatiei audio, luminilor si stergatoarelor.
In cazul in care temperatura de afara scade sub -5°C este bine sa aprindeti luminile pentru cateva minute, inainte de a pune in miscare autovehiculul. De asemenea, daca trebuie sa va deplasati in zone unde temperatura inregistreaza valori foarte scazute, ar fi bine sa aveti in dotare cabluri electrice, pentru orice eventualitate.

0 comentarii for this post

Trimiteți un comentariu

Va RUGAM folositi un limbaj decent !!!

Publicitate